خبرنگاران کالنی؛ نان محلی مغذی و پرطرفدار گلستانی ها
به گزارش وبلاگ زندگی، گرگان - خبرنگاران - تمکین خانواده های گلستانی در پذیرش قرنطینه اختیاری و ماندن در خانه سبب شده تا تعدادی از کدبانوهای این خطه شمالی از این فرصت خانه نشینی استفاده نموده و به یاد سال های دور پخت نان های محلی مانند کالنی را دوباره شروع نمایند.

حضور طولانی مدت در کنار اعضای خانواده به خاطر جلوگیری از شیوع بیشتر کرونا ، زمانی خوبی در اختیار زنان گلستانی قرار داده تا با یادی از گذشته به سراغ پخت بعضی از غذاها، نان ها و دسرهای محلی بروند.
با توجه به بعضی حساسیت های پیش آمده در خصوص تهیه و تامین اقلام خوراکی به خصوص نان، تعدادی از زنان با سلیقه در منازل به پخت نان می پردازند که یکی از نان های پر طرفدرار در گلستان که از آن به عنوان یک غذای کامل نیز نام می برند کالنی است .
برای تهیه نان کالنی باید مواد زیر را تهیه کرد.
مایه خمیر ترش 1 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن مایع نصف لیوان
کدو تنبل (زرد کئی) 750 گرم
چغندر قند 750 گرم
سیر یک بوته
پیاز یک بوته
آرد 2 کیلو
آب ولرم به مقدار لازم
رب انار به مقدار لازم
طرز تهیه:
1- ابتدا مایه خمیر ترش را با یک لیوان آب ولرم مخلوط نموده و و به مدت 10 دقیقه برای عمل آوری به مایع خمیر فرصت می دهیم
2-سپس آرد، یک قاشق چایخوری نمک، مایه خمیر ترش عمل آوری شده، آب ولرم، روغن مایع را مخلوط می کنیم. مواد را با دست 10 تا 15 دقیقه ورز می دهیم و اگر احساس کردید خمیر سفت است مقداری آب ولرم اضافه کنید تا خمیر نرمی حاصل گردد .
3- روی ظرف خمیر را با مشمای پلاستیکی (سلفون) پوشانده و روی آن را پارچه تمیز قرار دهید و 1 تا 2 ساعت خمیر را در محیط آشپزخانه بگذارید که خمیر ور بیاد. (برای ور آمدن، خمیر را نباید در جای خیلی سرد یا خیلی گرم قرار داد).
4- پس از آماده شدن خمیر به سراغ تهیه چاشنی خمیر و یا نان کالنی بروید.
5- پس از شستن کدو و چغندر قند آنها را در قالب های حبه ای خرد نموده و بمدت نیم ساعت آب پز کنید.
6- سیر و پیاز را ریز نموده و در داخل یک ماهی تابه سرخ کنید.
7- در ادامه کدو و چغندر، نمک و فلفل را به ماهی تابه اضافه کنید و به مدت 20 دقیقه تفت دهید. در ادامه رب انار ترش یا ملس را بر اساس سلیقه شخصی به آن اضافه کنید.
8- فرصت دهید تا چاشنی آماده شده سرد و خنک گردد .
9- هنگامی که خمیر حاضر شد ، آن را به 2 قسمت مساوی تقسیم کنید . نصفی از خمیر را پهن و رب انار رقیق شده بر روی آن بریزید و سپس چاشنی خمیر (کدو و چغندر و دیگر مواد تفت داده شده) را روی خمیر پهن کنید و مجددا بر روی آن یک لایه رب بمالید و سپس نیمه دوم خمیر را بر روی آن پهن کنید تا شکل نان مغز دار به خود بگیرد.
10-خمیر و محتوایات آنرا در حرارت 180 یا 170 درجه برقی به مدت 45 دقیقه یا توستر زیر و رو را روشن نموده و 30 دقیقه بگذارید که بپزد تا 2 طرف نان به رنگ طلایی یا سرخ درآید. این نان در شکل سنتی در داخل قابلمه یا دیگ پخته می گردد .
کالنی به سبب دارا بودن کدو و چغندر بعنوان یک غذا نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
خواص زیاد کدو و چغندر قند در این نان خانگی سبب شده تا علاقه مندان زیادی را بخود جلب کند .
در نوعی دیگر از نان کالنی که مخصوص اواخر فصل زمستان و همزمان با رویش پیازچه های جنگلی (الزو) است، بعضی حاشیه نشینان جنگل این نان را با پیازچه جنگلی به همراه دیگر از سبزیجات مانند اسفناج پخت می نمایند.
منبع: ایرنا